Artikelsamling - med Hans Peter Hagens egne skriverier om arkitektur og byplanlægning

Debat: Gode råvarer: Kvalitetstorv på Israels Plads
Politiken 29 juli 2003, 2 . sektion side 7

Af Hans Peter Hagens, arkitekt, bestyrelsesformand, Københavns Torvelaug
Tak tilJesper Uhrup for Kroniken 23.7., hvori beskrives hans opfattelse af danskernes tilbagestående forhold og adgang til fødevarer af højeste kvalitet.
I Københavns Torvelaug af 1998 har vi ud fra flere samstemmende iagttagelser netop fundet det som vores primære opgave at skabe en arkitektonisk stolt ramme om de bedste fødevarer fra nær og fjern. En fødevarernes oase lige i hjertet af hovedstaden, ligesom man kan se det i enhver større by verden over med respekt for sig selv og sine borgere.
At Uhrup slutter sin Kronik af med: »De gode råvarer dominerede aldrig debatten om torveprojektet på Israels Plads«, er i diametral modsætning til projektets stade og Torvelaugets omfattende arbejde med netop dette aspekt, ikke mindst via vores mangeårige dialog med mange af landets bedste fødevareleverandører og kokke.
Hertil kommer, at vi i foråret i indeværende år har udarbejdet et udførligt udlejningsprospekt med de forventede stadestørrelser og huslejer, som allerede nu 41 stadeholdere har udfyldt på landsplan for at tilkendegive deres potentielle interesse, den dag torvehallerne står færdige. Et højt tal, idet der i Torvehallerne for nuværende kun er beregnet plads til 30-35 overdækkede permanente stader.
Derudover kommer rækken af de mere simple udendørs stader, som vil have endnu højere grad af variation, idet de vil kunne lejes på alt fra års-, måneds-, uge- og helt ned til dagsbasis - følgende årstidernes varierende produkter, og dermed hvilke lækkerier der er tilgængelige for de enkelte stadeholderes sortimenter.
For atfremhæve et udsnit af den fødevarekvalitet, som Torvehallerne vil kunne komme til at repræsentere, er det vigtigt for Torvelauget at give en række eksempler på ovennævnte 41 stadeholdere: De Økologiske Igangsættere fra Blågårds Plads marked i København, Kernegaarden fra Fejø med kvalitetsprodukter fra de danske småøer, Bornholms Erhvervscenter med egnsspecialiteter, Landkøbet Sjælland repræsenterende salget af en længere række gårdes produktioner af økologisk kød, pølser, grøntsager, frugt, urter og blomster, Danfisk fra Køge, HKI´s catering med ost m.m., Øllingegaards økologiske mejeriprodukter, Elmegades brød, kaffe og te, Ali Babas halalslagter, Eric Vincents franske produkter, rodfrugter fra Rosenfeldt Gods, Café Herman Fagerlund, Shu Chens kinesiske købmand, Emmerys brød og kager, Mølle & Skovlys økologiske konfekturer og snacks, Meyer Food, Akira Okadas sushi, Amokka kaffe, Bora Yalcin frugt og grønt, Boisen Is, Sweet Valentine med mange flere
Og tilmeldingerne tikker fortsat ind på Torvelaugets fax.
Derudover skriver Uhrup: »Fødevarehallerne bliver (selvfølgelig) ikke til noget af den ene grund og den anden grund. Undervejs har man så kunnet høre, hvordan der er gået kommunalpolitik, trafikplanlægning, lokalplan i sagen«.
Hvad angår lokalplanen, forholder det sig faktisk sådan, at den er færdigudarbejdet, har været i offentlig høring, hvorefter den sidste år blev endeligt godkendt af en enstemmig borgerrepræsentation. Sagens politiske opbakning har således været både mangestrenget og særdeles positiv.

Arkitekturværkstedet Strandgade 30, st.tv 1401 København K tlf 33 13 27 25 www.arkitekturvaerkstedet.dk