En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København En Paradishave til hver by i Danmark - Arkitekturværkstedet - Hans Peter Hagens - Arkitekt - København

En Paradishave til hver by i Danmark

Udviklingsprojekt

 

Projektbaggrund

Paradis kan være den evige salighedstilstand, eller et symbol på de frommes tilstand efter døden. Men det kan også forståes mere konkret – på persisk betyder det i al sin enkelthed en indhegnet park. Her er en jordnær fortolkning af paradisbegrebet med udgangspunkt i de danske kulturlandskabers nutidige muligheder:
Tanken er, at enhver by i Danmark af en hvis størrelse, med tiden skal få mulighed for at etablere sin egen karakteristiske paradishave ud fra lokale, klimatiske forhold, traditioner, særpræg og derved skabe en ny række åndehuller i de danske byer.

Paradishaverne bliver ’moderne billeder på planteskolerne’. De skabes ud fra æstetiske, økologiske, klimatiske og praktiske overvejelser af højtuddannede fagfolk – på en måde så de stimulerer de fem sanser at se, lugte, smage, høre og føle på mest fremragende vis.
Men haverne skal samtidig virke som en slags planteskoler, hvor ordet skole skal tages bogstaveligt - her kan man lære sine børn hvordan grøntsager og frugter ser ud før de når Netto, Irma og Aldi’s plastemballager. Og hvilke planter der kan benyttes til medicin, hvad der kan anvendes til plantefarvning, gødning, bedøvelse, parfume, gift og andre ting, som er betydningsfulde ingredienser i livet. Således lærer ’planteskolerne’ fra sig i en poetisk og holistisk form – til forskel fra den ofte bebrejdende tone i miljø-debatten. Paradishaverne i Danmark bygges op med en filosofi, der tager udgangspunkt i, at skabe en poetisk blanding af en pryd/nyttehave, hvor de to begreber pryd og nytte opfattes ligeværdige.Ligesom man har gjort det i den klassike danske bondehave eller i de livsbekræftende kolonihaver, og som man kan se det i den utrolig forfinede arabiske havetradition.

De smukke kartoffelplanter med hvide og lilla blomster er naboer til roser og lavendler, som igen er nabo til fingerbøl, kulsukker og pigæble i den medicinske bed. Dette placeres ved siden af havens frodige figentræ, hvorunder man kan sidde på en granitbænk og spise jordbær fra havens jordbærbed. Under vindruerankerne vokser der franske anemoner i foråret, mens der kommer solsikker i efteråret. Sammen med jasminerne gror der vilde hindbær og klokkeblomster.
Krebsene, som lever i den ene åkandedam, må fanges en gang årligt. Fangsten er forbeholdt et større krebsegilde i havens lysthus for den person der i den pågældende by, som er kommet med den bedste idé til haven.
Hver by i Danmark realiserer sin drøm om eller syn på paradishaven, og udvekslingen af deres erfaringer, er med til at opbygge en mere og mere raffineret havetradition i landet.

Projektet er blevet beskrevet i Politiken og Berlingske Tidende. Se Artikelsamling for udførlig beskrivelse

Byggeri
*
Arkitekturværkstedet Strandgade 30, st.tv 1401 København K tlf 33 13 27 25 www.arkitekturvaerkstedet.dk